top of page

Hoe waren mijn eerste 6 maanden ondernemerschap?


Fantastisch, verschrikkelijk, klemmend, bevrijdend, hoge highs en lage lows. Het afgelopen jaar is een heftige reis geweest, maar ik weet nog steeds zeker dat dit mijn reis is. Alleen geïnteresseerd in de leermomenten? Scroll dan door naar het eind van dit artikel.


Wat deze reis zo heftig maakt is in 1 woord te beschrijven, groei. Ik heb nooit beseft hoe “veilig” het voelt om een medewerker te zijn. Je voert de taken uit die je krijgt, de taken zijn binnen je vakgebied, je krijgt elke maand je loon op de rekening en het meest spannende zijn functioneringsgesprekken waarin je hoopt op loonsverhoging of een andere functie.


Als ondernemer denk en werk je constant aan je bedrijf, want de klanten komen niet vanzelf. Je werk en inkomen is compleet afhankelijk van jouw input en alles mag je zelf bedenken en beslissen. Ineens heb ik ook kennis nodig buiten mijn vakgebied, want je kunt niet meteen alles uitbesteden. Daarnaast is het ook beter om een basisbegrip te hebben van de diverse takken in bedrijfsvoering.


De hoe heb ik even aan de kant geschoven, want ik krijg mijn eerste opdracht van 16,5 uur per week. Mijn overige uren spendeer ik aan de opleiding en zelfstudie via Youtube tutorials en boeken. Daarnaast ben ik lid geworden van een ondernemersgroep waar ik 2-wekelijks vergadering mee heb.


Terug naar februari, starten als ondernemer. Mijn Virtual Assistant opleiding van Schoevers is net van start gegaan en aan de hoofdstukken te zien ga ik al het nodige leren voor zelfstandig ondernemerschap, althans dat dacht ik. Wat ik heb geleerd is alles wat nodig is voor zelfstandig ondernemerschap, maar de HOE is een ander verhaal.


In april besef ik dat ik hulp nodig heb met sales en marketing en ga ik een coaching traject aan met Tessa de Vries voor 3 maanden. In deze periode ben ik dus ook nog bezig met mijn VA opleiding, heb ik 2 opdrachten lopen, doe ik mee met de ondernemersvergaderingen en probeer ik de rest van de tijd nog steeds te besteden aan zelfstudie. Daarnaast ben ik ook vrouw, moeder, baasje, dochter en vriendin en wordt het verdelen van aandacht tussen werk en privé een uitdaging.


In mei durf ik de stap te zetten om contact op te nemen met Britt van Food Design & Marketing Bureau Lekker Maken voor een kennismaking. Onverwacht en zeer enthousiast komt hier een samenwerking uit en gaan we samen op zoek naar onze eerste gezamelijke klant. Vanuit deze samenwerking komt het besef dat ik moet gaan werken aan eigen templates voor klanten en begint mijn mindset merkbaar om te slaan naar hoe ik mijn eigen bedrijfsprocessen ga opzetten en bewaken. Ik maak dan ook een begin aan deze documentatie.


En dan komt eind mei de mokerslag, na 4 maanden non-stop doorgaan met leren, werken, sociale verplichtingen, netwerken, uit de comfort zone gaan, onzekerheden die zich opstapelen en té veel vergelijken met anderen. Ik heb een dag alleen maar gehuild en gedacht “waar ben ik aan begonnen”. Dit heb ik toen alleen met mijn man gedeeld, want hoe zwak ben je als je na 4 maanden al zo erbij staat. Momenten zoals deze zijn van eind mei tot midden juli steeds vaker voorgekomen tot de opleiding en een grote opdracht succesvol was afgerond, het coaching traject ten einde was, sociale verplichtingen op een laag pitje gingen en ik weer tijd voor mijzelf ging plannen.


Ik merk dat ik mijzelf ben terug aan het vinden, maar ik ben er nog niet. Onzekerheid en angst zijn 2 factoren die nog te vaak mijn hoofd vullen en daar ben ik nu bewust mee bezig om dat een goede plek te geven.


Waarom deel ik dit? Omdat er anderen zijn en komen die deze weg gaan bewandelen en die ik hopelijk kan inspireren en informeren.


Leermomenten:

– Doe niet alles tegelijk.

– Blijf tijd voor jezelf plannen ook al zie je anderen dan wat minder.

– Besteed uit als je de ruimte hebt om uit te besteden, investeer waar nodig.

– Stop met vergelijken, ontvolg accounts die je onzeker maken.

– Ga uit je comfort zone, maar niet non-stop. Neem tijd om alles te verwerken.

– Praat met andere ondernemers, zij hebben de weg al doorlopen.


Leermateriaal:

– Schoevers opleiding – Virtual Assistant

– Tessa de Vries (business coach) – Het Groei Traject

– Mirelle Petit – Een toekomst als virtual assistant iets voor jou?

– Rinske Jansen – Starters gids voor ZZP’ers 5e druk

– Fleur Kriegsman en Joyce Houtepen – HIP handboek ondernemerschap voor jonge ondernemers

– Kristof D’hanens en Brecht Vanderstraeten – Scoren met creatieve content op social media

– Héél veel youtube tutorials.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page